Mad, motion og religion

Er sundhed blevet moderne menneskers religion? Der er så mange dogmer i ”videnskaben” om ernæring og motion, og vi er i den grad ofre for vores egen confirmation bias – dvs. vi ser og hører kun det, som bekræfter vores forudindfattede meninger om emnet. Først når ny data hober sig så meget op, at vi ikke længere kan læne os op ad vores fordomme, begynder vi at justere vores konklusioner.

Confirmation bias rammer enhver type “ekspert” og er stærkt udbredt i alternative cirkler – især blandt vegetarer, som ikke får fedt nok til hjernecellerne. Altså; med den dårlige vits forsøger jeg at illustrere, at det altid er “de andre” der rammes af confirmation bias – aldrig os selv. Mark Sisson, inspirationskilde til denne blog, er f.eks. en stor fan af økologi, hvilket får ham til at gå let og elegant forbi forskning, der viser, at økologisk kød og grønt (generelt set) hverken smager bedre eller er sundere end konventionelt dyrket mad.

Også den etablerede videnskab om ernæring rammes af confirmation bias. Tag nu f.eks. Fødevarestyrelsens 8 kostråd. Her er fedt stadig ét fedt – og vi skal spare på det. Dét er der imidlertid (stadig) stor uenighed om blandt forskere. Videnskab er ikke demokrati – det er ikke nødvendigvis rigtigt, bare fordi der tilfældigvis er konsensus lige nu og her. Vi kan ikke afgøre, om smør er usundt ved hjælp af en afstemning. Læs her hvorfor “Spar på fedtet – især fra mejeriprodukter og kød” kan vise sig at være et både unuanceret og usundt budskab.

Mængden af skråsikre og unuancerede budskaber om ernæring i massemedierne er kolossal. Enhver kan finde en undersøgelse, der støtter enhver kæphest. F.eks. har vi fået at vide, at fede fisk er sunde, fordi de er en kilde til omega 3 fedtsyrer, men vi har også fået at vide, at fede fisk er usunde, fordi de er fyldt med tungmetaller. I mange år hed det sig, at vi skulle erstatte fedt med sukker. Denne konklusion blev sjovt nok imødekommet med stor entusiasme af dem, som lever af at sælge sukker. Nu er bøtten så vendt, og flere og flere toneangivende eksperter mener at vide, at vi skal erstatte sukker med fedt.

Deepak Chopra har sagt, at en livsstil, man selv synes er god (“a psychologicallly pleasing diet”- The Primal Blueprint kapitel 9) også virker sundhedsskabende i praksis. Derfor kan man rolig gå til spinning og nyde en skålfuld pasta og et stykke kage – især efter man har læst en artikel, der konkluderer, at det på et eller andet plan er sundt.

Det er jo ikke mere mystisk, end det vi i vestlig videnskab kender som placebo-effekten.

Og det forklarer jo meget godt, hvorfor vi skal forholde os kritiske overfor alle sundhedsguruer – både de selvbestaltede, og dem der er ansat i det offentlige. For – i det omfang deres livsstilsrådgivning overhovedet har en positiv effekt – hvad skyldes effekten?

Vi ved det ikke.

Kornfed?


2 meninger om “Mad, motion og religion”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *