Hvorfor virker stenaldermad?

Det handler om at moderere insulinproduktionen. Og i den forbindelse er en skefuld korn groft sagt lige så usund som en skefuld sukker. Det gælder også fuldkorn.

Kulhydraterne i korn og sukker bevirker, at blodsukkeret stiger kraftigt. Det er et chok for vores system, som er bygget til fødevarer, der ikke forbrændes så hurtigt. Bugspytkirtlen kompenserer ved at generere mere insulin, der bruges til at føre overskudssukkeret ud i fedtdepoterne.

Insulinen fjerner blodsukkeret så hurtigt, at vi oplever en energimæssig nedtur og en stærk trang til mere korn og sukker.

Insulinen i blodet forhindrer, at den fedt vi har på lager bruges til energi (når insulinniveauet er højt, er glukagonniveauet lavt, og det er glukagon, der transporterer energi fra depoterne tilbage til blodet.)

Læs den lange version om insulin og blodsukker her.

Kornprodukter - ikke hver dag


8 meninger om “Hvorfor virker stenaldermad?”

  1. Jeg er ved at læse lidt op på det med stenalderkost, for jeg synes generelt at det lyder spændende og logisk at spise rene og sunde fødevarer. Jeg spiser selv stort set kun økologisk. Men der er noget jeg undrer mig over. Hvis man undersøger hvad der rent faktisk er fundet i maverne på de arkæologiske fund af stenaldermennesker, så har man fundet rester af korn – blandt andet hos Otzi, den måske mest velbevarede stenaldermand, der er fundet. Og man ved at mennesker har dyrket korn i stenalderen. Virker det så ikke lidt ulogisk at udelukke fuldkorn fra kosten? Det gjorde man jo ikke i stenalderen, selvom de selvfølgelig ikke indtog så store mængder kornprodukter (for ikke at tale om forarbejdede kornprodukter).
    Bare en strø-tanke.
    Mvh. Marie

    1. Hej Marie – tak for din mail.

      Grok dyrkede ikke korn – han var jæger og samler. Han kunne ind imellem være “heldig” og finde vilde kornsorter, men det var jo, som du selv er inde på, ikke grundlaget for ethvert måltid, sådan som fødevarestyrelsen anbefaler i dag. I øjeblikket kører en dyr kampagne for fuldkorn – her er åbenbart den officielle løsning på fedmeepidemien. Men vi er mange, der ikke tåler gluten. Noget tyder på, at den undersøgelse, der viser at fuldkorn er sundt, i virkeligheden blot viser, at det sundt at spise færre raffinerede kornprodukter. Det sundeste er formodentlig at undgå korn i alle former. Men den undersøgelse laver man ikke, formentlig fordi man slet ikke kan forestille sig, at korn ikke udgør en stor del af moderne menneskers kost.

      Vh Signe

  2. Hej Signe,

    hvordan er det med bønner og linser i den her sammenhæng. er det noget du kan anbefale?

    mvh
    S

  3. Godmorgen

    I jeres stenalderbrød/nøddebrød bruger i 5 æg, er det muligt at erstatte de 5æg med noget andet da jeg er allergisk over for æg.

    På forhånd tak

    lene

    1. Hej Lene
      Prøv at erstatte æg med f.eks. skyr – det virker og smager ganske udemærket. Brødet bliver faktisk mindre tørt og smuldrende.

      Kristine

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *