Børn og stenaldermad

Og hvad med børnene, spørger den bekymrede bedstemor?

Jo, man skal da passe på med at lave kosteksperimenter med sine børn, og vores børn spiser da også kornprodukter. Ikke mindst fordi det til tider kan være svært at få dem til at spise andet. Men tankegangen om stenaldermad kan jo ikke undgå at smitte af på dem.

Morgenmad
Jeg putter en væsentlig større smørklat i deres havregrød, og de får også gerne et æg på hverdage, hvor vi før kun serverede æg i weekenden.

Frokost
Småbørn gennemgår faser, f.eks. den med kun at spise pålægget. Før var det irriterende. Nu bliver de bakket op. Et hårdkogt æg, en hakkebøf, oste- og pølsetern og grøntsagsstænger i madkassen er også nyopfindelser – der skal ikke altid være brød under.

Aftensmad
Før sagde vi “du får først en frikadelle mere, når du har spist din kartoffel”. Nu siger vi omvendt “du får ikke flere kartofler, hvis ikke du spiser din frikadelle.”

Mellemmåltider
Børn skal ikke nægtes søde sager (med måde er alting godt), men vi foretrækker, at de får hjemmelavet slik. Dette ikke mindst for at undgå hærdet fedt og skumle farvestoffer, som findes i megen købeslik og -kager. Grundprincippet ‘hellere fedt end sukker’ udmønter sig bl.a. i at booste hjemmebagte muffins med nødder og mørk chokolade.

Det er bedre at være halvt stenalder end slet ikke stenalder.


5 meninger om “Børn og stenaldermad”

    1. Åhhhh så skønt at læse… Præcis det samme har vi været igennem herhjemme, og det er en fornøjelse nu at se ens unger række først ud efter de farverige grøntsager med hjemmelavet protein- og fedtholdig humus, pesto, eller mandeldip, kværne en “hånddelle” og ægget og så pænt spørge, om ikke de må lade brødet eller kartoflen ligge, fordi nu er de dejligt mætte… ;-O) Og sådan er der så mange gode byttehandler, man kan gøre til fornøjelse for store og små…

      1. Et andet godt tip er at vente med at servere pastaen, til de har smagt på kødet og grøntsagerne.

        Vores børn er meget glade for pasta – især skruer, som de hurtigt kan spise sig stopmætte i.

  1. Min datter på seks er meget glad for spejlæg, både varme typisk om morgenen, men også kolde i løbet af dagen eller som snack. Ofte har jeg et koldt et af slagsen med, når jeg henter hende i børnehaven.
    Desuden er soyaristede græskarkerner og sesamfrø samt oliven et hit som snack.
    Typisk giver jeg ost, pølse, fiskefrikadeller, en kold hakkebøf, avocado o. lign. med på madpakke – uden brød, men med frugt og grønt.
    Klassiske retter som spaghetti bolognes, laver vi typisk og serverer på grønne bønner, brocolli eller lign. og masser af ost på toppen og grønt i retten.

    1. Tak for de gode tips til stenaldermad 🙂

      den med kolde spejlæg som snacks har jeg ikke hørt før – spændende!

      Vi plejer at putte hårdkogte æg i en plastpose med lidt salt. Det er både nemt og lækkert.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *