Stenaldermad ud af huset

Der florerer en masse myter om, hvad stenaldermad er, og de mange forskellige stenalder”skoler” bidrager da også selv til forvirringen. Hvor meget ost, kartofler, ris, honning osv. bør der indgå? Her kan man i nogle kostfrelste kredse hurtigt få at vide, at man er en idiot, hvis man putter fløde i kaffen, ja, overhovedet drikker kaffe.

Det virker som om, der bliver flere og flere dogmer indenfor ernæring, selvom de 8 officielle kostråd, der før nærmest var mejslet i sten, nu har tabt troværdighed. Men der er ikke noget mad, som i sig selv er rigtigt eller forkert. Det handler om, hvad du personligt har det godt med at spise – og det handler om mængder. Nogle tåler tomater, andre gør ikke!

Indrømmet, når man hører de typiske fordomme om, at “stenaldermad er 100% kød”, eller “stenaldermad er da også glutenfri kornsorter”, så føles det som en bevidst vilje til at misforstå. Men det er ikke bevidst: Folk ved simpelthen ikke hvad det drejer sig om, fordi de ikke gider sætte sig ind i det, og fred være med det.festmad

Af samme grund er det skønt, når man støder ind i folk, som udmærket ved hvad det handler om. Ikke mindst når man er “på jagt” efter fødevarer til hverdag og fest. Mange leverandører af diner transportable vil sige: “stenaldermad, ja ja, det fikser vi”. Og så sender de bunker af kuvertbrød med ordren. Så er der andre, som ved hvad vi skal bruge, og så behøver man ikke forklare så meget eller bruge penge på mad, der ikke bliver spist. Et eksempel fra Midtsjælland er Frimann’s Gourmet. Her kan du regne med, at når du bestiller stenaldermad, så får du stenaldermad.

Festmad er i sagens natur mad med hovedvægten lagt på fisk, kød og grøntsager. Korn er traditionelt brugt til at få maden til at række længere, men denne drøjning er næppe et behov hos den typiske køber af diner transportable.

Stadig flere catering firmaer er bevidste om kundernes mangeartede maddogmer og tilpasser gerne menuen til stenaldermad, hvis de da ikke ligefrem har specialiseret sig i stenaldermad.

Men husk nu at tage hensyn til hele selskabet. Det kunne jo godt være, at der var nogle af dine gæster, der gerne vil spise brød til!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *