Kål er godt

Thomas Rode Andersen er portrætteret på forsiden af sin nye bog med palæoopskrifter til det moderne menneske. Han står med en dyrekølle over skulderen og et kålhoved i hånden. Dyret viser sig senere at være roadkill. Kålen har mange gode egenskaber. Den hollandske trendforsker Adjiedj Bakas skriver følgende om kål:

“I middelalderen var kål kendt som ‘den fattige mands medicin’. Kål hjælper mod mavesår og mavekatar, men den mest interessante egenskab er, at det mindsker risikoen for at udvikle mave-tarmkræft. Studier har vist, at i Østeuropa, hvor man spiser meget kål, er mave-tarmkræft ret sjælden. Kål indeholder stoffer, der modvirker kræftceller og hjælper med at beskytte mod frie radikaler. I Vesten er det ikke nogen populær grøntsag, men måske kan vores bedste kokke udtænke nogle retter, der fremskynder os til at spise denne sunde og forebyggende grøntsag.” (Scenario  01:2013 “Mad er fremtidens medicin”)

Se det har Thomas Rode Andersen netop gjort. Stenalderkost rummer bl.a. en opskrift på markslam og flere slags kål i frikassé. Han foreslår også rødkålssalat til flæskesteg, rosenkål til bacon og spidskål til fiskefrikadeller.

kål

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *